1. Hjem
  2. Rejser
  3. Kroatien
  4. Istrien
Istrien

Rejser til Istrien

I det geografiske hjerte af Europa ligger Istrien. Landskabet er meget varieret, havet utroligt klart, skovene grønne og historien rig. Ud for den smukke kystlinje ligger ikke mindre end 1185 småøer, og mindre end 70 af dem er beboede. I det grønne indre af landet er der høje bjerge, og nogle af toppene er endda dækket af sne en stor del af året. Så Istrien er virkelig et varieret område!

En lille baggrund

Hvis du kører gennem Istrien og besøger forskellige steder, vil du måske lægge mærke til de forskellige arkitektoniske stilarter. Alene af dette kan man se, at Istrien, ja hele Kroatien, har haft en urolig fortid.
Der har boet mennesker i Istrien i 80.000 år. I nærheden af den populære by Pula er der gjort flere fund, der tyder på dette. Også i nærheden af byen Porec er rester fundet fra forhistorisk tid. Begge byer er populære feriesteder på grund af deres beliggenhed ved havet, og det gjorde dem også meget populære hos de tidligere herskere i Middelhavet.
Det hele begyndte med romerne. De så hurtigt, at Istrien var et ideelt feriemål. De byggede templer, arenaer og alt, hvad man havde brug for til en afslappende ferie dengang. Især i Pula er disse gamle bygninger velbevarede. Porec havde f.eks. ikke dette held, også fordi den blev kraftigt bombet under Anden Verdenskrig. I de tusinder af år, der ligger imellem, har Istrien heller ikke altid haft det let. Området har ofte været offer for plyndringer, krige og skiftende herskere. Dette fortsatte indtil sidste århundrede med krigen i det gamle Jugoslavien.

Skønhed og kultur

Nu kan vi som turister nyde denne urolige historie, da der heldigvis er meget smukt tilbage. Arenaen og kejser Augustus' tempel i Pula er vidunderlige eksempler på dette, men Istrien har meget mere skønhed at byde på. Tag for eksempel Neptun-templet fra det 1. århundrede e.Kr. i Porec, byportene i middelalderlige Vrsar og centrum af Rovinj.
De større byer er fulde af smukke kirker, pladser, springvand og historiske porte. Det er dog ikke nogen grund til ikke at besøge de mindre byer. Tag en bil ind i landet, og nyd landsbyernes overvejende middelalderlige atmosfære.

På trøffeljagt!

Istrien er behageligt travlt om sommeren, men det er i oktober, at folk for alvor myldrer hertil. Det er nemlig der, det er trøffelsæson, og her i Istrien kan man endda få den hvide trøffel, som er den mest sjældne og derfor dyreste af alle trøfler. Disse delikatesser vokser på rødder under jorden og opspores ved hjælp af svin og hunde. Du skal ikke blive overrasket, hvis et kilo går for 2.000 euro.
Men der er også andre  godbidder fra regionen, du bør smage. Sørg for at prøve en velsmagende lokal vin, den frisklavede olivenolie og den lækre tilberedte fisk.

Betagende natur

Naturen i Istrien er storslået. Fra det klare blå hav til de grønne bjerge er det meget varieret og meget smukt. Krka nationalpark er endnu et helt særligt sted blandt alle de smukke, grønne områder. Krka-vandfaldene bidrager i høj grad til dette. Det får dig næsten til at tvivle på, om du stadig befinder dig i Europa.

Guider

Der er ingen rejseguide i Istrien. Du vil blive mødt i Porec, Pula, Medulin, Banjole, Rovinj, Umag og Novigrad af en lokal repræsentant, der taler hollandsk, engelsk eller tysk.

Tips fra destinationerne

Debby, Ferieredaktør Sol
Debby, Ferieredaktør Sol

Debby, Ferieredaktør Sol

Magisk natur, over 1.000 grotter og næsten mytiske landskaber findes omkring middelalderbyerne i Istriens indre. Langs kysten finder du imponerende klippestrande og kan svømme i et eventyrligt blåt hav. Husk at tage vandresko på, inden du dykker i vandet, da bunden kan være hård ved fødderne.

Gennemsnitstemperaturer

januar jan
februar feb
marts mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
august aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
14ºC
16ºC
19ºC
19ºC
23ºC
26ºC
28ºC
31ºC
27ºC
23ºC
19ºC
16ºC
Min. temp.
9ºC
11ºC
14ºC
13ºC
16ºC
19ºC
21ºC
22ºC
20ºC
18ºC
14ºC
11ºC

Populære hoteller

Populært rejsemål for

Ældre par Familie med store børn

Mest populære byer