Forfatter |Publiceret den 17 april, 2023|7.5 min læsning|

Introdyk på et af verdens bedste dykkerspots i Rødehavet ud fra kysten i Sharm el Sheikh.

Solen er kun lige stået op, men har allerede fået varmet godt op under feriebyen Sharm el Sheikh – og den minibus jeg er på vej til Naama Bay i. I dag skal jeg prøve at dykke på åbent hav for første gang, og jeg ved ikke, om det er maden fra i går aftes, eller om tanken om at trække vejret under vandet, gennem en ilttank, midt i Rødehavets fiskemylder, der gør, at det rumsterer lidt mere end sædvanligt i maven…

I Naama Bay venter dykkerinstruktør på femte år, Jannik Farup, på mig ved det velrenommerede dykkercenter, Werner Lau, som Sunweb samarbejder med via Atlantis rejser.

Det er altså lidt en lettelse, at det er en dansker, der skal lære mig at dykke, for selv om jeg er udmærket til engelsk, er mit marine-ordforråd lidt sparsomt!

Inden vi går ombord på båden, skal jeg udfylde en helbredserklæring, der sikrer at jeg ikke udsætter mig selv for fare ved at dykke. Det bliver tjekket ved, at jeg afkrydser en masse felter om, hvilken medicin jeg tager, sygdomme og meget andet. Der bliver ikke taget nogen chancer her. Det føles trygt, og jeg kan mærke mavemylderet stilne af. Pyha! Det ville næsten heller ikke have været til at bære at skulle kæmpe med den slags midt ude i Rødehavet – i en våddragt!

Første dyk – The Temple

Som vi sejler ud, begynder Jannik at forklare om de to stop, vi har på dagens tur – The Temple og Ras Um Sid. Vi begynder ved The Temple, der har fået sit navn, fordi koralrevet er formet som et tempel med søjler, hvor fisk svømmer ind og ud. Der er kun én af de to søjler tilbage, men navnet holder ved den dag i dag. The Temple ligger lige foran den pæne strand i Sharm, hvor alle hotellerne ligger, tæt på Hadaba. Stedet er perfekt for begyndere, fordi hovedrevet ligger blot fire til fem meter under vandet, men også for øvede, fordi der er op til 18 meter ned til bunden.

Efter en gennemgang af alle de nødvendige tegn – ’op’, ’ned’ , ’ok’, ’trykudlign’, ’jeg har vand i masken’, ’jeg har det ikke så godt’ – er jeg parat til at tage springet, om end lidt sommerfugle ramt… ok meget!

Puha, det er altså ikke rart at trække vejret gennem sådan en iltmaske! Jeg lider meget af klaustrofobi, og derfor er det umiddelbart ikke drømmescenariet, at skulle trække vejret på andre måder end over vand fuldstændig ubesværet. Men vi begynder i overfladen, og det går faktisk rigtig godt. Min vejrtrækning begynder langsomt at blive roligere, og vi kan begynde eventyret.

En stime af røde fisk svømmer direkte mod mig, som jeg dykker ned. Jeg kan næsten ikke tro, hvilken fest jeg er blevet inviteret med til under havets overflade. Det myldrer med fisk i alle farver og størrelser hen over revet.

”Er du ok?”, signalerer Jannik. ”Trykudlign!” Jeg har for længst glemt alt om vejrtrækning, men følger som en fisk i vandet præmisserne for at være dernede

Real life Disney              

Jeg glider langsomt ad sted som en karakter i ’Bennys Badekar’ ind i mellem koraller og fisk, der ligger på knolden af revet. Jeg hilser på alle karaktererne fra ’Find Nemo’ – på klovnfiskefamilier, pufferfiskene og alle de andre, jeg ikke aner, hvad hedder. Åhh, hvor er de kære… tænk, at de virkelig har sådan et lille paradis hernede, at det ikke kun er på tegnefilmen, at det ser så eventyrligt ud. Og tænk, at jeg får lov til at være en del af dette Disney-univers.

Som i en hver anden Disney-film er der også skurke –  heldigvis ingen hajer, selv om det åbenbart er et dyr, som dykkere ønsker inderligt at støde på, når de er på dyk?! Jeg har rigelig spænding i de moræner, vi ser ligge på lur og jage. Vi møder også giftige dragefisk, stenfisk og brandmænd, men tentaklerne på dem er heldigvis ikke giftige, men stikker bare lidt, hvis du rører dem.

Som vi ser blåplettede pilerokker og ørnerokker glide gennem vandet som rumskibe på vej til en fjern galakse, giver den populære serie om havet med titlen ’Den blå planet’ pludselig rigtig god mening.

Jannik gør tegn til, at vi skal op igen.

Wauw! Jeg har været dernede i cirka 45 minutter, og tiden er bare fløjet af sted – i stilhed. Uvant…

Andet dyk – Ras Um Sid

Mens vi nyder en frokost på båden, nyder jeg også ros fra Jannik. Jeg er en rigtig god begynder, der virker som om, jeg har prøvet det mange gange før. Jeg er bare SÅ stolt, og kan slet ikke vente med at dykke ved næste stop, Ras Um Sid.

Revet ligger lige ved fyrtårnet på Sharm el Sheikhs kyst og har et drop off ned til bunden på 45 meter. Det særlige ved dette dykkerspot er, at det har en meget stejl væg ned, som er meget overskuelig at dykke og opleve ved, og hvor du blandt andet kan være heldig at se havskildpadder.

Selv om jeg er helt vild efter at komme tilbage i vandet, kan jeg godt mærke, når jeg endelig kommer i, at det faktisk er ret hårdt at dykke, og jeg skal lige anstrenge mig lidt mere end ved første dyk for at have det som en fisk i vandet. Men skønheden hernede får mig til at glemme alt om trætte lemmer. Vi dykker ned ad den stejle væg, og på grund det succesfulde første dyk, får jeg lov til at dykke lidt mere for mig selv, uden at Jannik har fat i mig. Jeg glider ned ad de smukkeste, hvide blomsterenge af koraller, mens jeg endnu engang hilser på havets fineste indbyggere, blandt andet papegøjefisken med sine smukke lilla og turkise farver, napoleonsfisken, der er opkaldt efter Frankrigs legendariske kejser på grund af sit napoleonshattelignende hoved og sommerfuglefisken med de fine striber og den yndige trutmund.

Jeg kan næsten ikke trække mig op ad rebet, når vi skal op igen. Jeg er totalt og aldeles udmattet af alle de indtryk, som havet har forkælet mig med.

At dykke i Rødehavet har været som at åbne en malebog fra da jeg var barn, hvor alt ikke var så sort/hvidt. Dengang hvor fantasi og virkelighed smeltede sammen og gjorde hverdagen til et eventyr. Det eventyr findes stadig – på bundet af Rødehavet.

Det så vi

I Rødehavet myldrer det med farvestrålende fisk. Her er de fisk, som vi, sammen med vores instruktør, fandt frem til, at vi havde set på vores introdyk.

 • Sergentfisk
 • Stenfisk
 • Morræne
 • Blåplettet pilrokke
 • Ørnerokke
 • Skorpionfisk
 • Klovnfisk
 • Englefisk
 • Krokodillefisk
 • Stor pufferfisk (ligesom Bloat fra ’Find Nemo’)
 • Papegøjefisk
 • Napoleonsfisk – en meter lang
 • Trevallyfisk
 • Grouperfisk
 • Enhjørningfisk i store stimer
 • Tunfisk
 • Emperorfisk
 • Glasfisk

Vil du også dykke?

Læs mere om vores hoteller der tilbyder dykkermulighed, og bestil en af de mange ferier til en af byerne ved Rødehavet. Udflugten, som er beskrevet her udgår fra Sharm el Sheikh.

Vigtig info, når du booker:

 1. Udflugten kan kun bestilles med den danske rejseleder på destinationen på udvalgte dage. Hver dag er der mulighed for en tilsvarende udflugt med engelsktalende guide.
 2. Alt efter hvilken udflugt du booker på destinationen kan frokost, te, kaffe og sodavand være inkluderet på udflugten.
 3. Alle udflugter kan bookes ved velkomstmødet på destinationen.
 4. Husk at oplyse din skostørrelse, så du er sikker på at få de rette svømmefødder, at bestille våddragt og at medbringe pas (det skal du altid på Rødehavet).

Husk!

 • At tjekke, om du har helbred til at dykke. Det kan du gøre ved på forhånd at læse og besvare en PADI-helbredserklæring på f.eks. Dykcen.dk.
 • Kan du svare ja, til nogle af spørgsmålene, anbefales det, at du kontakter din læge, inden du dykker.
 • Læg dit dyk i begyndelsen af ferien. Der skal nemlig gå op til 18 timer, før du må flyve efter et dyk. Ellers risikerer du at få dykkersyge på grund af tryk.

PS: Selv om det er fristende at røre ved koralrevet, må du modstå. Korallerne er meget skrøbelige og forsvinder, hvis vi ikke passer på dem.

Hej! Jeg hedder Dicte, 29 år gammel og rejseblogger hos Sunweb. Jeg elsker at rejse og nyder at fortælle om mine eventyr. For mig betyder komfort, god service, kvalitet og gastronomiske oplevelser meget, når jeg rejser. Jeg rejser både alene, med familie samt med venner og kollegaer. Ferie betyder at tage tingene i mit helt eget tempo. Jeg håber, at jeg kan inspirere dig til endnu en rejse.
17 april, 2023

Lignende indlæg

Efterlad en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.