Forfatter |Publiceret den 20 februar, 2024|5.3 min læsning|

Spanien er et populært ferieland blandt rejsende verdenen over, og særligt rejsende fra Skandinavien. Særdeles grundet deres smukke strande, det gode vejr, den varierede natur og selvfølgelig det fantastiske spanske køkken! I Spanien er alle dagens måltider en sand overaskelse for smagsløgene. I denne blog vil du opdage, vil jeg guide dig lidt i det spanske køkken. Hvad spiser man på en dag i Spanien? Hvad består klassisk spansk mad af, hvilke spanske specialiteter skal du bare smage og hvilke spisevaner har man i Spanien? Hos Sunweb finder du et bredt udvalg af rejser til Spanien. Få meget mere af spanien her: Guide til din næste ferie i Spanien.

Hurtig og nem morgenmad

Mange spaniere starter dagen tidligt om morgenen med en simpel morgenmad, el desayuno. De tager for eksempel et stykke ristet brød med lidt smør, marmelade, ost eller pålæg. Ofte vælger spanierne at spise morgenmaden ude. Enten på en café eller på farten, iden de skal på arbejde. En café con leche, eller på dansk: kaffe med mælk, fuldender morgenmaden, og hermed er de klar til at angribe dagen. Mange spaniere stiller den lille sulten i en morgenpause, det gør de med enten en såkaldt bocadillo, som er en lækker sandwich med pålæg, croissanter, tortilla de patatas (en solid kartoffelomelet) eller pan con tomate (ristet brød med revet tomat, hvidløg og olivenolie). Dette er et lille mellemmåltid som spises inden frokosten, dette mellemmåltid er vigtigt for spaniere, for de spiser som regel frokost senere end man gør herhjemme i Danmark.

Prøv at smag den spanske tortilla de patatas

Prøv at smag den spanske tortilla de patatas

Dagens vigtigste måltid er frokosten

Ifølge spisevanerne i Spanien er det nemlig først mellem kl. 14.00 og 15.00 at man spiser frokost, la comida. Dette er dagens vigtigste og største måltid, der ofte består af flere retter. Spanierne tager sig god tid til at nyde maden sammen med familie og venner. Et eksempel på typisk spansk mad til frokost? Gazpacho, en slags kold tomatsuppe, spises ofte som forret. Den er meget let og forfriskende, perfekt til sommertemperaturer. Derudover finder du i spansk mad ofte grillet fisk, rejer, forskellige kødretter og salater på menuen. Og paella selvfølgelig, en typisk spansk ret lavet af ris med fisk, kød og/eller grøntsager, serveret i en stor pande. En populær dessert er crema catalana, der minder meget om crème brûlée. Tip: På mange restauranter kan du bestille en dagsmenu, menú del día, til en rimelig pris om eftermiddagen. Så kan du prøve at spise som de lokale.

Paella er en traditionel spansk risret, typisk tilberedt med safran, forskellige kød, skaldyr og grøntsager, og serveres i en bred, lav pande

Paella er en traditionel spansk risret, en bred palette af fantstiske smage

Aftenmaden er lette snacks

I Spanien spiser de først aftensmad sent, hvilket giver god mening når de både spiser en så sen og stor frokost. Ved slutningen af eftermiddagen tager spanierne derfor ofte en sød snack, la merienda. Dette kan for eksempel være en kop kaffe med en stykke kage eller lidt frugt. Omkring kl. 21.00 er det tid til aftensmad, la cena. Hvad spiser de i Spanien til aftensmad? Tapas! Det er alle mulige slags små snacks, som alle ved bordet deler. Tænk på brød med forskelligt pålæg, stykker fisk, kød, queso manchego (gammel fåreost), rejer, tortilla (omelet), oliven, pimientos de padrón (grillede peberfrugter), blæksprutteringe, ristede mandler, patatas bravas (krydrede kartoffelstykker) og meget mere lækkert. Ofte spiser spanierne disse sammen med venner, kolleger eller familie på en hyggelig tapasbar. Tip til turister: Bestil kun et par tapas-retter ad gangen på restauranterne, på den måde er du sikker på, at du ikke bestiller for meget på en gang!

Tapas, en masse mindre retter, alle er fuldkommen harmoni med hinanden

Tapas, en masse mindre retter, hvor alle smage er i fuldkommen harmoni med hinanden

Hvad drikker man i Spanien?

Det er meget almindeligt at drikke vin til maden i Spanien. Nogle gange sætter de allerede flasken på bordet inden selve maden, så du kan drikke det første glas vin allerede før maden kommer på bordet. Dette ses især i de afsides, ikke-turistede områder. Efter måltidet kan du som dessert bestille en Moscatel, en typisk spansk dessertvin med kraftig krydret og sød smag. Derudover drikker spanierne gerne masser af kaffe. Om morgenen helst med masser af mælk og sukker i kaffen. Hvis du virkelig vil følge Spaniens spisevaner, skal du ikke bestille en café con leche efter kl. 11.00. Spanierne vælger om eftermiddagen de stærkere varianter, som en cortado eller en café solo. Altså kaffe uden mælk.

I Spanien er det meget normalt at drikke vin til maden

I Spanien er vinen kronen på værket når vi taler om et himmelsk og veludført måltid

Mine personlige favoritter

Nogle af mine personlige favoritter er helt klart paella, med alle disse forskellige smage, teksturer og aromaer er dette måltid ren symfoni for ganen. Det får englene til at synge. Derudover er jeg selvfølgelig også stor fan af tapas, og de uendelige mange muligheder der er med tapas. Jeg kunne spise tapas hver dag, prøv nogle forskellige lokale restauranter fra dag til dag, og oplev hvordan det fra sted til sted kan variere hvad tapas-menuen består af. Sidst, men ikke mindst: jeg elsker det sociale aspekt der er i den spanske madkultur!

Vil du gerne være en del af den spanske lokale kultur, eller i det mindste bare opeleve madkulturen på dine egne smagsløg? Så kan du for eksempel booke en rejse til Tenerife eller Gran Canaria. Hos Sunweb kan du også finde rejser til Costa del Sol, Costa Brava og Mallorca. Hvad venter du på, der er rigeligt af skønne destinationer at vælge imellem i Spanien. Pak kufferten og gør dig klar til en kulunarisk oplevelse, hvor spansk gastronomi spiller hovedrollen. Et lille godt råd, er menuen på spansk eller bare en anelse uoverskuelig, lad tjeneren anbefale dig nogle retter og prøv noget nyt!

Hej alle sammen! Mit navn er Amalie, 23 år gammel, og jeg er rejseblogger hos Sunweb. Jeg elsker at opleve verdenen og dele ud af mine oplevelser. Nogle af mine yndlings destinationer er de græske øer, samt de kanariske øer. Når jeg rejser vægter jeg gastronomiske oplevelser i højsædet, smukke naturperler og kultur højt. Jeg håber at, du kan blive inspireret til endnu en rejse.
20 februar, 2024

Lignende indlæg

Efterlad en kommentar